THIRD EAR STUDIO

HISTORIEN OM LUKAS

Hvordan endte en ung mand fra Sydhavnen med at blive dræbt i kamp for IS i Syrien?

Dette er Third Ears og Jakob Sheikhs podcastserie for Politiken, ‘Historien om Lukas’, der gennem hidtil uhørte lydoptagelser og interviews med folkene tættest på Lukas Dam fortæller historien om én dansk Syrienskriger, hans mulige bevæggrunde for at gå i hellig krig og hans mors afmægtige ængstelse hjemme i Danmark.

Research, optagelse og speak: Jakob Sheikh
Redigering, mix og musik: Tim Hinman
Manuskript: Jakob Sheikh, Tim Hinman og Krister Moltzen
Videoproduktion: Alexander Forsberg

Episode 1

EN USÆDVANLIG DRENG

Det er en stille dag mellem jul og nytår 2014, indtil telefonen ringer på Jakob Sheikhs kontor på Politiken. En mor fortæller grådkvalt i den anden ende af røret, at hendes 18-årige søn Lukas Dam er blevet dræbt i krigen i Syrien og at hun har brug for at vide præcist hvad der er hændt ham.

Episode 2

SALAFISTEN I S-TOGET

Alting tyder på, at Lukas har fundet sin plads på et autoværksted i Valby. Det er også på det værksted, at Lukas møder en mekaniker fra Hizb ut-Tahrir, der overtaler ham til at konvertere til Islam. Sheikh finder frem til en gammel ven, der fortæller om Lukas’ første år som muslim. Og så finder han en mand, der for alvor kan besvare spørgsmålet: Hvem radikaliserede Lukas?

Episode 3

UNDER JORDEN I BELLAHØJ

Lukas er væk. Men der er noget med en lejlighed og nogle trosfælder i Bellahøj. Sheikh følger Lukas’ vej ind imellem Københavns militante islamister og finder frem til byens måske mest centrale salafist – ham som for alvor opildner Lukas, ham som Lukas kom til at betragte som en mentor. Og da læremesteren selv tager til Syrien, vækkes ilden for alvor hos eleven…

Episode 4

MARTYR

Lukas ringer til sin mor fra grænsen til Syrien. Han er der som nødhjælpsarbejder, fortæller han. Men Karolina ved, at der er ting, han ikke fortæller. Hun gør alt, hvad hun kan for at overtale sin søn til at komme hjem. Men Lukas er også i kontakt med nogle af trosfællerne hjemme i København, og det står hurtigt klart, at Lukas har tilsluttet sig Islamisk Stat. I starten får han ‘bløde’ opgaver, men til sidst bliver det alvor: Lukas skal i kamp.

Research, optagelse og speak: Jakob Sheikh
Redigering, mix og musik: Tim Hinman
Manuskript: Jakob Sheikh, Tim Hinman og Krister Moltzen
Videoproduktion: Alexander Forsberg

Send det videre: